Γραμμές φυγής - αφιέρωμα στους Ντελέζ και Γκαταρί
O Μισέλ Φουκώ είπε κάποτε πως ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας του Ντελέζ. Υπάρχει αρκετή διαφωνία όμως σχετικά με το νόημα αυτής της διαπίστωσης. Τι εννοούσε άραγε ο Φουκώ; Ότι οι διαρρυθμίσεις εξουσίας του 21ου αιώνα θα έβρισκαν την απόλυτη θεωρητική τους βάση στο πρόσωπο του Ντελέζ (και του Γκαταρί), ή ότι ο αιώνας αυτός θα ανακάλυπτε τη ριζοσπαστική σπουδαιότητα της ντελεζιανής σκέψης; Σήμερα, έχοντας πια μπει για τα καλά στον 21ο αιώνα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτές τις διαφορετικές ερμηνείες.
Το τρίτο τεύχος του misfit θα ασχοληθεί με τις σύγχρονες πολιτικές προεκτάσεις της σκέψης των Ζιλ Ντελέζ και Φελιξ Γκαταρί, επιχειρώντας να προσεγγίσει και να διερευνήσει ερωτήματα που αφορούν στο πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το θεωρητικό τους έργο για να κατανοήσουμε και να πολεμήσουμε εξουσιαστικά συστήματα όπως ο καπιταλισμός, το κράτος, η πατριαρχία, ο ρατσισμός, η ετεροκανονικότητα, ο εθνικισμός, κι ο σπισισμός.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, απευθύνουμε κάλεσμα για κείμενα που επιχειρούν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση των εννοιών που προκύπτουν από το έργο των δύο στοχαστών με το κοινωνικό, το πολιτικό, το ακτιβιστικό, το αρτιβιστικό και άλλα πλαίσια, και να εξερευνήσουν πώς οι έννοιες αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ως τακτικές αντεπίθεσης ενάντια σε διαρρυθμίσεις εξουσίας κάθε μορφής. Βρισκόμενοι πλέον σε μία διαδικασία κλιμάκωσης του γενικότερου ενδιαφέροντος για τους δύο προαναφερθέντες θεωρητικούς, στόχος του τεύχους θα είναι να αναστοχαστούμε πάνω στη σημασία του έργου τους, να ανοίξουμε τη φιλοσοφία προς το «έξω» της και να χτίσουμε πειραματικές γέφυρες ανάμεσα στη θεωρία και σε σύγχρονα καλλιτεχνικά, κοινωνικά και πολιτικά κινήματα
Σε αυτό το πλαίσιο, επιθυμούμε να φιλοξενήσουμε ένα εύρος κειμένων που ποικίλουν σε ύφος και χαρακτήρα.
Ενδεικτικοί τύποι κειμένων:
• Δοκίμια / ακαδημαϊκά κείμενα
• Λογοτεχνικά-πεζογραφικά κείμενα με στοιχεία θεωρίας
• Κείμενα καλλιτεχνικών πρακτικών
• Συνεντεύξεις
• Κριτικές σχετικών βιβλίων
Ιδέες, προτάσεις, σκέψεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στις θεματικές μπορούν να συζητούνται με τους επιμελητές του τεύχους.
Οδηγίες προς συγγραφείς:
1. Η έκταση των άρθρων θα πρέπει να μην ξεπερνά τις 2500-3000 λέξεις (της βιβλιογραφίας συμπεριλαμβανομένης).
2. Τα κείμενα θα πρέπει να αποστέλλονται σε μια από τις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις σε μορφή Microsoft Office/ Open Office Word σε γραμματοσειρά Times New Roman 12 και οι παραπομπές να είναι σε μορφή υποσημειώσεων (Footnotes- περιορισμένου αριθμού και έκτασης).
3. Τα άρθρα θα υποβάλλονται σε διαδικασία ανώνυμης κρίσης από επιστημονική επιτροπή.
Καταληκτική ημερομηνία για κατάθεση περιλήψεων (abstract – 300 λέξεις): 30/06/2021
Καταληκτική ημερομηνία για κατάθεση άρθρων: 31/08/2021
Για περισσότερες πληροφορίες και αποστολή άρθρων, βιβλιοπαρουσιάσεων, ιδεών και προτάσεων:
ΝτάναΠαπαχρήστου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, California Institute of the Arts, ntaniela@gmail.com
Χάρης Καλαϊτζίδης, University of Cambridge, theocharis.kalaitzidis@gmail.com
Κύνθια Πλαγιανού: Royal Holloway University of London, cyanplag@yahoo.com
Comments